Ово можда нисте знали

ЋУДЉИВА АРАПСКА НЕВЕСТА

Црне руже природно расту само у једном далеком турском селу, али уз мало баштованске вештине можда бисте могли да одгајите и своју

Да су вас пре неколико година питали шта вам прво падне напамет на помен црне руже, вероватно бисте навели озлоглашену сатанистичку секту, чији следбеници наводно пију људску крв и чине разне неподопштине. Или бисте се сетили да је то у историји био анархистички симобл или да се необична биљка помиње у причама о вампирима. То је било пре него што је на једној домаћој телевизији почела да се приказује „Црна ружа”, веома гледана турска серија. Чак и ако нисте одгледали ни једну епизоду, можда сте чули да њени јунаци живе у селу Халфети, једином месту на кугли земаљаској на коме успевају руже потпуно тамних латица.
   Иако на слици то изгледа другачије, стручњаци тврде да истински црне руже заправо не постоје. Чак и овај цвет из Халфетија, који називају још и „арапска невеста” или „арапска лепотица”, није црн, већ веома тамноцрвен. У пролеће, кад почне да пупи,  латице су црвене, да би током лета постајале све тамније. Ово се догађа захваљујући посебном сплету околности. Земљиште напајају подземне воде Еуфрата које имају веома високу пе-ха вредност, а од ње зависи како ће се понашати антоцијан, природни пигмент који биљкама даје тамну боју.

Ако исту сорту руже посадите на другом месту, она ће успети, али неће имати тако мрке латице. У то су се уверили и становници старог Халфетија, који су напустили село потопљено изградњом бране 1990. године. Нови Халфети изграђен је само десет километара даље, али довољно далеко да некада чудновате црне руже постану обичне црвене. Спасли су их од изумирања премештањем садница у посебне пластенике, постављене ближе земљишту на коме арапске лепотице најбоље успевају.
   Пошто је већ доказано да одређени услови утичу на боју латица, зашто онда не бисте могли да одгајите сопствени примерак црне руже пажљиво следећи упутства?  За такав подухват најбоље би било да се одлучите за неку сорту која већ јесте тамна и да је гајите у стакленику, јер ћете тако моћи да одређујете висину температуре и изложеност светлу. Кад се тек појави, пупољак ће сигурно бити светао. Пигменти од којих зависи коначна боја латица развијају се тек пошто стабљика потпуно израсте, а ружа само што не процвета. То је тренутак да почнете да изводите огледе. Кажу да су за тамнију боју потребни што више светла и што нижа температура, али морате да будете веома опрезни. Ако јој буде хладно, сва је прилика да ће ружа увенути пре него што се потпуно развије.


Други начин да добијете црну ружу јесте да обојите убран цвет, а то се ради тако што преко интернета наручите посебну мешавину намењену баштованима и цвећарима.  У том случају препоручује се да изаберете сорту светлијих латица која ће лакше примити вештачку боју. Посечене цветове треба да оставите да се суше најмање три сата пре него што их потопите у млак раствор (савршена температура за бојење цвећа је око 38 степени Целзијуса): жедна биљка ће брже упијати воду, а самим тим и боју. Ако све прође по плану, преко ноћи ћете добити савршено црну ружу, веома кратког века.

Број: 3363 2016.
Аутор: М. Б.