Хит страна

ЧУВАРИ ПЕСАМА

Упоредо са успехом филма „Чувари галаксије 2”, музичко тржиште освајају и пажљиво одабране песме из овог филма

Уз дужно поштовање које треба одати Елвису Преслију или бенду „The Beatles”, као и појединим ауторима који су снимили хит песме за потребе многих дела седме уметности, данашња „музичка потпора” (саундтрeк, то јест) почела је своје комерцијално путешествије песмама из филмова „Бриљантин”, „Грозница суботње вечери”, „Коса” па чак и „Браћа Блуз”, сакупљеним на албумима који се чувају и не застаревају. Управо тим путем иду и песме изабране за потребе „Марвелове” франшизе „Чувари галаксије”, од којих, ако изузмемо хитове из анимираног филма „Залеђено краљевство”, нема успешнијих међу филмском музиком у новијој историји!

ОТРГНУТО ОД ЗАБОРАВА

   Филмови о суперхеројима и сличним новијим митским бићима намењени су, како многи тврде, превасходно тинејџерима. У тој тврдњи се заборавља на милионе „старијих тинејџера”, који су одрастали (а неки још одрастају) уз универзуме које су смислили стрип аутори окупљени око стрип велесила „Марвел” и „DC Comics”. Управо у томе и лежи квака или чак 26 квака, песама, искоришћених за франшизу „Чувари галаксије”.
  Осим што песме на оба саундтрека имају своју историјску хит потку, оне служе и за упознавање данас младих нараштаја са историјом популарне музике. Они „старији тинејџери” и те како ће се препознати у музици коју са касете (!), пушта Питер Квил, то јест, Стар Лорд (кога у филму глуми Крис Прат), непосредно пред акцији у далеким а свима на стриповима одраслим блиским галаксијама. Дакле, један сјајан микс васпитне а богами и носталгичне подлоге, понуђен је на албумима „Guardians of the Galaxy Awesome Mix Vol. 1 & Vol. 2”.
   Стар Лордове касете успешно држе на окупу међугалактичке криминалаце, који игром случаја морају да спасу свет. И да се не би досађивали, њима је понуђено да играју уз незаборавне рок хитове „Surrender” од „Cheap Trick” (којима се промоција филма поклопила са објављивањем новог албума „We’re All Alright!”), „Cherry Bomb” („The Runaways”), „Spirit in the Sky” од Нормана Гринбаума, „Fox on the Run” („The Sweet”), Џорџа Харисона, „My Sweet Lord”, Дејвида Боувија „Moonage Daydream”, као и плесних комада Марвина Геја, Сема Кука, „Jackson 5”, „Blue Swede” (увек добра „Hooked on a Feeling”), као и многих других стваралаца и бендова који су обележили одређено раздобље у музици и оставили свој траг у универзуму. И ту ништа није случајно. Индустрија се развија, све се мора искористити до граница галаксије, зато је овај микс и направљен за све од 7 до 107 а посебан шмек дао му је и човек по имену Тајлер Бејтс...

ИНТЕРГАЛАКТИЧАР

   И док „Чувари галаксије” бију своје битке са свим зликовцима који би да поробе или униште свет, дотле композитор, продуцент, певач, гитариста (тренутно са Мерилином Менсоном завршава снимање новог албума, али о томе ускоро) Тајлер Бејтс руководи оним што се назива примењена филмска музика. Не само што је компоновао музику за преко 50 филмова и серија, међу којима су и: „Чувари”, „300”, „Ухвати Картера”, „Џон Вик”, „Салем” и други, Тајлер је осмислио и цео музички концепт око „Чувара галаксије”.



   Он на томе није стао, за потребе још једног новог филма – „Атомска плавуша” – одабрао је, по узору на „сјајни микс галактичара”, уз своје и пригодне песме, као и обраде знаних хитова („The Clash”, Дејвид Боуви, „Nena”, „After the Fire”), које прате радњу филма и савршено раде као компилација за вишегодишњу употребу. У свим поменутим случајевима и Тајлер Бејтс и музичка индустрија која нема снаге да ствара нове „ванвременске” хитове, чине услугу историји и уз „Чуваре галаксије” чувају песме које су многима (а некима ће тек) улепшале живот, а то није мала ствар!

Број: 3422 2017.
Аутор: Давид Вартабедијан
Илустратор: Давид Вартабедијан